Mi kell a babának?

Babakelengye, listák, ötletek, gyakorlati tanácsok és takarékos tippek a baba első három évére

Ez megy most a BeBun

Nincs megjeleníthető elem

Induló babakelengye: Ruházat az első három hónapra

2010.06.23. 12:24 - Heni a BeBuról

Címkék: újszülött zokni hálózsák body babakelengye babaruha rugdalózó kocsikabát

Milyen ruházattal várjuk otthon a kis újszülöttet? A babakelengye összeállításánál alapvető szempontok, hogy milyen évszak (és időjárás) várja a kis trónörököst, ill. hogy kislány vagy kisfiú-e az újszülött.

Ezt ma már jó előre tudni lehet, és ha nem is akarod csilivili rózsaszínbe vagy csupa kékbe öltöztetni az újszülötett, akkor is érdemesebb az uniszex ruhák helyett nemre jellemzőbb öltözékbe bújtatni a picit. Sajnos még így is elég sokan megfogják kérdezni, hogy kislány-e a kisfiad vagy épp fordítva.

a) Milyen méretben?

1. Az 50-es méret véleményem szerint kihagyható, de ezt persze az újszülött mérete befolyásolhatja. Én azt gondolom, 50-es méretet nem érdemes venni, ha úgy ítélnétek meg, hogy szükség lenne rá, bármikor be lehet néhány darabot szerezni.

2. 56-os méretből is csak néhány darab beszerzését javaslom az elegánsabb megjelenésekhez, otthonra sokkal kényelmesebb is a picit lazább 62-es méret. Az 56-ost nagyon hamar kinövik, célszerű inkább a tovább hordható 62-es méretet választani.

b) Mire van szükség évszaktól és nemtől függetlenül?

- bodyk: lásd előző bejegyzésemet a bodykról. 2-3 db ujjatlan, 2-3 db rövid ujjú és 2-3 db hosszú ujjú bodyra biztosan szükséged lesz. Ennek legalább fele könnyen tisztítható fehér színű legyen, a többi lehet mintás vagy színes is.

- rugdalózó: újszülötteknek legpraktikusabb viselet az egyberuha rugdalózó, ami leginkább egy overállra hasonlít. Kapható pamut és puha plüss anyagból. Jellemzően lábfejes, de van lábfejnélküli változat is. Záródása többnyire patentos, bár szerintem a cipzáras változat sokkal praktikusabb és kényelmesebb is. Hosszú ujjú vagy ujjatlan változatban kapható. Otthoni, mindennapi viseletre ez javasolt a leginkább. Nappali ruházatnak 4-7 db beszerzése javasolt. Az ujjatlan rugdalózó hosszú ujjú bodyval hűvösebb nyári napokon is remek viselet.

- hálóruha: ez lehet hálózsák vagy szintén rugdalózó, évszaktól függetlenül inkább pamutból. 2-3 darab hálóruha beszerzését javaslom. A hálózsák az éjszakai tisztábatevéskor praktikusabb, mint a számtalan pantenttel bíró rugdalózók.

- kabátka, kocsikabát, kardigán: a legtöbb újszülött nem szereti, ha a fején keresztül öltöztetik (ezért is jöttek divatba az átlapolós bodyk), így a pulóverek, hosszú ujjú felsők helyett inkább puha kabátka vásárlását javaslom. Hidegebb évszakban 2-3 db, melegebb időszakban egy-két darab is elég. Kocsikabát: a levegőztetéshez használt kabátka tradícionális neve, bár ma már ritkábban találkozni vele.

- ünneplő: amolyan büszkélkedős-rokonlátogatós ruha, amely ugyan kevésbé praktikus, de annál aranyosabb. Egy-két szettnél többet nem érdemes beszerezni újszülött gyermekünknek (egy 56-ost és egy 62-es méretűt javaslok), hiszen ezek feladása többnyira kényelmetlen mind az anya, mind a baba számára, és ilyen pici babákon nem is igazán érvényesülnek. 

- kiegészítők: 

-- zoknik: rugdalózó viselése esetén a pici lába is védett melegben van, de nagy hideg esetén akár ráhúzhatunk még egy zoknit is. Vegyél 4-7 párat, de mindenképpen egy-két számmal nagyobbat, hogy még csak véletlenül se szorítsa a pici lábát a zokni szára. Érdemes hosszabb, visszahajtható szárú változatot beszerezni.

-- sapka, kalap: nyári baba esetén kiskalap, téli baba esetén meleg sapka - egy-egy darab elegendő

Ami még praktikus lehet: lábfejes nadrág, ami hidd el, sokkal jobb, mint külön zoknit adni a picire - nem kell attól félni, hogy lecsúszik vagy túl szoros. Ha nadrág, akkor ingecske, átlapolós felső, gombolós kardigán vagy bebújós póló is kerülhet a ruhatárba, de egy jó időben a nadrág-body is elegendő viselet. Nagy nyári melegben már pici babát is lehet napozóba bújtatni, ez tulajdonképpen egy száras body, vagy másképpen rövidnadrág és body ötvözete. Meleg éjszakákon hálóruhának is ideális viselet.

Ami biztosan nem kell: bár borzasztó édesek, de mindaddig, amíg nem jár a gyermek, ciipőre nincsen szüksége.

A fent felsorolt ruhatár megfelel újszülött babának az első 3 hónapra. Amennyiben télen születik a gyermeked, úgy mindenképpen a fentiek melegebb változatát is be kell szerezned, valamint egy megfelelő overállt a levegőztetéshez. A téli-nyári ruhatárra még idővel részletekben is visszatérek.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikellababanak.blog.hu/api/trackback/id/tr182103481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása